Dependentul este o persoană normală , valoroasă, cu mult potențial și care poate scăpa de dependență, dacă își dorește cu adevărat acest lucru.

Modelul Teen Challenge

Un model de reabilitare cu rezultate excelente necesită o echipă dedicată și principii puternice. Marea majoritate a echipei este formată din foști dependenți care se află într-o continuă dezvoltare personală și profesională.
Munca noastră este o chemare.

Valorile noastre sunt:

Exemplul personal
Excelența
Respect
Unitate
Progres
Leadership
Ospitalitate
Biblia

Unde lucram?

Echipa noastră

FAQs

Costul unui student în regim rezidențial depășește 10,000 lei pe lună, însă familia suportă doar 4,000 lei din această sumă. Susținerea financiară vine din donațiile persoanelor și instituțiilor private, care cred în viziunea și modelul Teen Challenge, și care au văzut rezultatele concrete și rata noastră de succes de peste 80%. Însă, contribuția de 4,000 de lei a familiei nu reprezintă un criteriu de eliminare pentru a ajuta pe cineva. Sunt familii care nu își pot permite nici 500 de lei, dependenții lăsând în urma lor multe datorii. Suntem mulțumitori celor care se sacrifică să investească în viitorul acestor tineri pierduți de dependență, fără ca nici măcar să îi cunoască personal, însă cu credința și speranța că aceștia vor deveni liberi și, la rândul lor, vor ajunge să ajute pe ceilalți!

Pentru minori, facilităm un program mai scurt care durează 3 luni, știind că majoritatea sunt înscriși la școală și nu pot lipsi perioade foarte lungi.

Pentru adulți, programul durează 9 luni la centrul de fete și 11 luni și jumătate la centrele de băieți.

Cei mai mulți dintre beneficiarii noștri au experimentat o perioadă lungă de dependență. Prin urmare, este nevoie de o perioadă de timp suficientă pentru a avea succes în procesul de recuperare. Studiile arată că schimbarea anumitor comportamente, mentalități, atitudini, dar și vindecarea unor traume profunde necesită timp.

Primul pas este un interviu motivațional la centru, cu persoana care își dorește să intre în program. Dacă este vorba de minori, părinții îi vor însoți și pot asista la o parte din interviu. În urma interviului, i se va comunica răspunsul legat de acceptarea în program, analizele medicale pe care trebuie să le facă și alte aspecte ce vizează intrarea în program.

La Teen Challenge promovăm o viață fără dependențe, inclusiv dependența de nicotină, de aceea fumatul de orice fel (inclusiv țigări electronice) nu este permis.

Pentru ca o persoană să își mențină focusul în timpul programului, și să nu fie distrasă de persoane din anturajele vechi sau alte situații care pot conduce la recădere, accesul la telefonul personal și la internet nu este permis.

Totuși, considerăm că restaurarea relației cu familia este foarte importantă, motiv pentru care sunt permise apelurile telefonice și vizitele în anumite zile ale săptămânii și la ore prestabilite. Apelurile se realizează de pe telefonul centrului.

Programul nostru este de tip post-cură, de aceea putem oferi tratament pentru perioade scurte, de maximum o lună. Recomandăm celor care doresc să intre în program să discute cu medicul psihiatru curant și să solicite o schemă de scădere a tratamentului pentru perioada de o lună, astfel încât să nu fie întrerupt brusc.

În timpul programului, noi nu oferim tratament cu substitute și recomandăm celor în această situație să meargă mai întâi la o secție de dezintoxicare, unde să parcurgă pașii necesari pentru a renunța la metadonă, suboxonă, sau alte tratamente similare.

Pentru că programul nostru este de tip post-cură și nu oferim tratament medicamentos decât pe termen scurt și cu rețetă, persoanele care au nevoie de dezintoxicare trebuie să meargă mai întâi la o secție de specialitate pentru a trece de perioada de sevraj.

Pentru succesul în program, ne bazăm foarte mult pe motivația personală a dependentului. Rolul persoanelor dragi și în special al familiei este foarte important, pentru că ei îi pot crește motivația punând limite sănătoase și neîntreținându-i consumul. Recomandăm o discuție telefonică cu directorul de program pentru informații suplimentare și personalizate.

Nu am avut și nu vom avea niciodată un astfel de obiectiv. Tinerii nu vin la TC pentru că au o problemă de religie, ci una de dependență. Soluția la problema lor nu este o religie nouă, ci o relație nouă cu Dumnezeu și cu ceilalți. Un astfel de nou început are loc în contextul unor mentorări, cursuri și învățături bazate pe principii și valori creștine, și nu a dogmelor și practicilor (care nu sunt rele, însă nu fac obiectul muncii noastre). Modelul TC este modelul comportamentului moral și învățat (considerăm că persoana este răspunzătoare de propriul comportament și că orice învăț are și dezvăț). Cu toate acestea, atunci când persoana se apropie de Dumnezeu are loc o asumare profundă. Atunci, schimbarea comportamentului negativ și distructiv este autentică, printr-o motivație intrisecă și cu o forță interioară care depășește ambiția personală. Noi credem că modul în care Dumnezeu înnoiește și transformă este unic, profund și inexplicabil. Alegerea religiei este o chestiune personală și nu reprezintă un obiectiv al programului. De-a lungul ultimilor 20 de ani am avut tineri de diverse religii (musulmani, evrei, creștini din multe denominațiuni), care după absolvire au continuat să își practice religia. Una dintre valorile noastre la TC este respectul, iar acesta trebuie să se reflecte mai ales în modul de a respecta religia fiecăruia.

Deși nu avem o limită de vârstă, este foarte important ca orice persoană care își dorește să intre în centru să aibă capacitatea de a face față programului. De aceea, ținem cont de fiecare situație în parte atunci când luăm decizia de a accepta pe cineva în program.

De-a lungul timpului am avut foarte multe persoane în program în această situație. Pentru astfel de ieșiri este nevoie ca beneficiarul să fie însoțit. De aceea, ținem cont de cât de des este necesară ieșirea din centru și cât de mult familia se poate implica pentru a ajuta să îl însoțească.

Scroll to Top