Atunci când cineva se află in pericol de înec și vrem să-l salvăm , trebuie să știm exact momentul în care îi sărim în ajutor. Dacă sărim prea repede, există riscul ca cel ce se îneacă, din cauza panicii, să ne tragă în jos și pe noi. Poate sună riscant, însă, momentul cel mai oportun pentru a sări în ajutor, este atunci când victima este epuizată, în urma încercărilor disperate de a se menține la suprafață.
La fel poate fi și în situația în care ne dorim să oferim ajutorul unui consumator de droguri. Dacă nu știm când trebuie ,,să sărim în ajutor” putem face mai mult rău decât bine, favorizând continuarea perioadei de consum, iar noi, să ne epuizăm energia încercând să oferim soluții la probleme pe care acesta nici măcar nu consideră ca le are.
Ne gândim la unii părinți care asistă neputincioși la drama în care copilul lor începe procesul de autodistrugere prin stupefiante și sunt gata să facă orice pentru a-l salva copilul, chiar să suporte ei consecințele deciziilor iresponsabile ale copilului lor. De exemplu li se plătește cauțiunea pentru a nu ajunge în închisoare, li se plătește chiria, li se oferă bani, confortul casei, etc. Problema este că dacă consumatorul de droguri nu ajunge să simtă consecințele obiceiului său iresponsabil pe pielea sa, pentru că mereu are pe cineva care ,,să-l salveze”, de ce s ar lăsa de droguri?
Pentru cei mai mulți consumatori de droguri, adevărata dorința de schimbare vine atunci când ajung să simtă pe pielea lor durerea cauzată de consecințele consumului de droguri. În unele cazuri pierderea unor privilegii, a locuinței, a sănătății sau a relațiilor poate fi stimulentul necesar pentru a-i împinge pe consumatori să caute ajutorul.
Înainte de a încerca să oferim ajutorul unui consumator de droguri, este important să identificăm stadiul în care acesta se află. Își recunoaște starea sau o ascunde? Vrea ajutor pentru a renunța? Sau doar trece printr-o situație de criză din care ar vrea să iasă pentru ca mai apoi sa o ia de la capăt cu consumul de droguri? Este dispus sa plătească prețul schimbării? Sau încă iubește drogurile?
Ce trebuie să faci dacă banuiești că aproapele tău este consumator de droguri?
Iată câteva lucruri pe care poți să le faci.
- Oferă speranță!
De obicei, consumatorii de droguri sunt oameni lipsiți de speranță, au auzit deseori că nu se mai pot schimba, că sunt irecuperabili sau că o dată dependenți , toată viața vor fi dependenți. Pe lângă toate acestea este posibil să fi avut numeroase încercări de a renunța la consumul de droguri, soldate cu eșec, acest lucru contribuind la scăderea speranței unei vieți schimbate. Au nevoie sa audă ca există viață după dependență.
- Oferă-le exemple de succes ale foștilor consumatori de droguri care au reușit să renunțe la consum.
De multe ori, o poveste a unui fost consumator de droguri care a reușit să scape din robia consumului de droguri, îl poate determina pe consumatorul de droguri să caute ajutorul de care are nevoie. Prin intermediul online, organizația Teen Challenge, pune la dispoziție, numeroase exemple ale unor tineri care s-au lăsat de droguri și astăzi au vieți frumoase, fără droguri. Aceste povești pot fi accesate în variante video sau articole etc.
- Oferă-le îndrumare către un centru de reabilitare
Problema consumului de droguri este una complexă pentru care nu există o soluție simplă. Dar există o soluție! Procesul de recuperare este dificil si anevoios, dar este posibil! De cele mai multe ori soluția cea mai eficientă este ca persoana consumatoare de droguri să se integreze într-un program de reabilitare.
Prin programul Teen Challenge, zeci de mii de persoane, care au absolvit programul, au experimentat realitatea faptului că schimbarea este posibilă pentru orice consumator de droguri care își dorește o viață nouă .
Beniamin Lupșa – director Teen Challenge Timișoara
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.