1. Starea de sănătate nu trebuie să necesite asistență medicală
Centrul de la Grădiștea nu este un centru medical și nu are capacitatea de a asigura asistență medicală. Nu administrăm niciun fel de tratament pentru dezintoxicare. Viitorul beneficiar trebuie să fie dezintoxicat fizic și să aibe o stare de sănătate care să îi permită participarea la toate activitățile unui program intens.
Să nu necesite evaluări medicale regulate (Ex: prezentări medicale lunare) și tratament medicamentos permanent. Cu toate astea, ar putea să existe excepții, de ex: pentru epilepsie. În schimb, dacă pe parcursul desfășurării programului, starea de sănătate a beneficiarului se înrăutățește, va fi anunțată familia și cu ajutorul unui membru al familiei, acesta va fi prezentat la medic. În măsura în care se prescrie un tratament pe o perioadă limitată de timp ( ex.: viroză), acesta poate fi administrat în Centru.
2. Motivație puternice de a scăpa de dependență
O condiție importantă pentru acceptarea unui tânăr în program este ca motivația să îi aparțină personal. Se află aici pentru că vrea să fie aici. Centrul nu este cea mai bună opțiune pentru cei care nu sunt cu adevărat determinați să se lase de droguri. Programul este intens și are multe reguli. Avem câte puțin din armată, școală, biserică, familie. Nu suntem un centru de detenție, nici nu folosim metode de constrângere. Recuperarea se bazează pe colaborare și consens și este strâns legată de dorința si voința tânărului.
3. Înainte de admiterea în Centru, viitorul beneficiar trebuie să prezinte rezultatele următoarelor analize: HIV, HVB, HVC, radiografie pulmonară.
În cazul celor infectați HIV, se vor prezenta recomandările medicului de specialitate, care se iau în considerare la decizia de includere sau nu în program.
4. Consimțământul pentru următoarele aspecte:
- Durata programului este de 1 an de zile în regim rezidențial. Programul se împarte în 5 faze.
- Studentul păstrează contactul doar cu rudele de gradul I.
- Studentul nu va putea părăsi neînsoțit Centrul decât după o perioadă de 6 luni (începând cu faza 4).
- Există reguli și protocol bine stabilite. Nicio activitate din programul zilnic nu este opțională. Activitățile zilnice includ cursuri, activități de autogospodărire, proiecte de muncă, mentorizări, recreere și sport (sală de forță/ teren de fotbal).
- Dormitor cu capacitate de 4 paturi.
- Sistem de autogospodărire. Curățenia, gătitul, reparațiile sunt făcute de studenți.
- Supunerea la indicațiile stafului. Recuperarea se bazează pe colaborare și consens.
- Nu se fumează.
- Obiectivul programului este redarea abilității de a trăi fără a apela la droguri și însușirea autentică a următoarelor aspecte: asumarea responsabilității, capacitatea de a lua decizii bune, credința autentică, altruismul, munca ca valoare, o imagine de sine sănătoasă, abilități de relaționare și de a rezolva conflicte.
- O parte importantă a modelului de recuperare este credința autentică în Dumnezeu. Orientarea religioasă este tip penticostal. Obiectivul nostru nu este ca tânărul să își schimbe religia, ci dobândirea unei credințe vii, care are ca rezultat schimbarea profundă și pe termen lung.
Transformarea spirituală nu se referă doar la actele de participare religioasă, ci și la un proces de schimbare personală – în valori, motivație și trăsături de caracter. Cheia succesului dovedit al acestui program rezidenţial o reprezintă mai ales aspectul spiritual bazat pe credința creştină.
Activitățile religioase sunt parte din programul zilnic (capelă, timp de citire a Bibliei, timp de rugăciune, participarea la servicii de biserică). Studenții sunt învăţaţi cum să îşi transpună crezul în comportament. Altfel spus, ei învaţă să îşi trăiască credinţa, să o aplice în viaţa de zi cu zi. Participarea la activitățile spirituale și serviciile bisericești nu este opțională.
Această metodă este relaționată la filozofia noastră de abordarea holistică a dependentului – latura fizică, cea emoţională, socio-profesională şi spirituală.
Cel interesat va susține un interviu în urma căruia se va lua decizia de acceptare.
Pentru programarea unui interviu puteți suna la +40730071681 la d-l Catalin Niculae, coordonator interviuri.